Reviews

Het Laatste Nieuws 24/01/2018

Hoeilaartse gin wint prestigieuze award in Londen


Ghost in a Bottle Ginetical The Wooded Edition is tijdens de Global Gin Awards in Londen uitgeroepen tot beste Belgische gerijpte gin. De 53-jarige bedenker, Ludwig Lampaert uit Hoeilaart, is overdonderd door het succes. “Dit had ik bij de lancering bijna twee jaar geleden nooit durven dromen.”


Ludwig Lampaert startte Ghost in a Bottle in december 2015 in bijberoep en lanceerde midden 2016 de Ginetical Wooded Edition. “Ik wist dat ik wel een speciale gin gemaakt had, want heel wat klanten hadden me al gezegd dat het iets aparts was”, aldus de 53-jarige Hoeilander. “Aanvankelijk dacht ik dat de speciale gin een nicheproduct was, maar anderhalf jaar later is het mijn best verkopende product.”

Het speciale aan de Wooded Edition is dat hij rijpt in vaten van whisky Bourbon. “Naast een frisse kruidigheid ontdekt men complexe warme, zachte toetsen van vanille en karamel”, verduidelijkt de uitvinder ervan. “Deze gin wordt heel veel puur gedronken, maar is ook heel lekker in combinatie met een neutrale tonic. Jaarlijks verkoop ik zo’n 4.000 flessen van de Wooded Edition.”

Global Gin Awards

Het succes ervan werd nu ook in Londen opgepikt, waar hij op de Global Gin Awards gekroond werd tot beste Belgische gerijpte gin. “Een heel mooie prijs”, vindt Ludwig Lampaert. “Dit had ik nooit durven dromen. Door deze award ga ik met vol enthousiasme verder en ben ik opnieuw bezig met de ontwikkeling van een paar nieuwe producten. Nog niets concreets, maar veel frisse ideeën.”


Het Laatste Nieuws 17/10/2017

Dit zijn de beste pralines ter wereld


DAVID MAENHOUT SCOORT VIERMAAL OP ‘OSCARS VOOR CHOCOLATIERS’

David Maenhout (42) van Chocolatier M in Knokke heeft twee hoofdprijzen weggekaapt op ‘The International Chocolates Awards’ in Londen, zeg maar de ‘Oscars voor chocolatiers’. Ook kreeg hij twee zilveren awards voor zijn pralines. “Het niveau lag er enorm hoog. Alle wereldtoppers waren van de partij”, zegt David trots.

Vier inzendingen, vier prijzen. David Maenhout kan nog steeds niet geloven wat hem afgelopen weekend is overkomen. De minzame chocolatier staat al jarenlang bekend als een absolute topper in België, maar viel internationaal nog nooit in de hoogste prijzen. “Maar kijk: nu heb ik er plots twee gouden en evenveel zilveren medailles bij. Ongelofelijk”, glundert David. De zaakvoerder van het gerenommeerde Chocolatier M in de Sylvain Dupuisstraat werd door een internationale jury geroemd om zijn unieke smakencombinaties. Maenhout behaalde goud met zijn praline Gin-Tonic in de categorie Dark Flavoured Chocolate. Met Oriënt, een praline op basis van romige caramel met fleur de sel en geroosterde sesam, kaapte hij een tweede hoofdprijs weg in de categorie Best Milk Chocolate in the World. Zilver was er voor Peanuts & Co, een praline met pindanootjes en caramel, in de categorie Nut Base Milk Pralines. En ten slotte werd voor de praline Tokyo Dreams, een originele smaakcombinatie van donkere chocolade met yuzu en soja, een zilveren award toegekend.


”Uiteraard is dit een bekroning van ons jarenlange werk. Niet alleen van mezelf, maar van een heel team”, spaart David Maenhout de lof niet. Opvallend: de chocolatier was niet aanwezig op de uitreiking in Londen. “Wie had dan ook gedacht dat ik zo vaak in de prijzen zou vallen? Achteraf bekeken was een weekendje Londen toch een betere optie geweest”, lacht David.800 inzendingen

“Ik viel bijna van mijn stoel toen het nieuws bekend raakte. In totaal waren er zo’n 800 inzendingen van over de hele wereld, verdeeld over 15 categorieën. Van Japan tot Canada, elk land had zijn beste chocolatiers en pralines uitgestuurd. Geloof me: de tijd dat België alleenheerser was op vlak van chocolade, is al lang voorbij. De concurrentie is enorm. Dat maakt deze prijzen nog zoveel mooier.”


‘Wat is het geheim van een goede praline?’ David Maenhout kreeg die vraag de afgelopen dagen al talloze keren gesteld. Een pasklaar antwoord heeft hij niet meteen.


Exclusieve cacaobonen

“Smaken verschillen en zijn enorm persoonlijk. Wat voor de ene goddelijk is, kan voor zijn buur afschuwelijk zijn. Soms duurt het maanden voor de receptuur van een praline op punt staat. Ook in de toekomst zullen we met hart en ziel blijven werken aan de beste smaken. Zo maken we sinds kort op kleine schaal onze eigen bean-to-bar-chocolade gemaakt, van de meest exclusieve cacaobonen die we kunnen vinden. Momenteel worden die nog volledig opgekocht door een Japanse verdeler. Vanaf eindejaar hopen we ze ook in onze eigen winkel te kunnen aanbieden”, zegt David. Wie de winnende pralines wil proeven, kan terecht bij Chocolatier M of bij Myriam - Criollo!


Feeling Oktober 2017

ZAVENTEMTel: +32 2 725 91 00

GSM: +32 479 515 993

m.severs@skynet.be

VAT BE 0472 430 085

OPEN - OUVERT


Telefonisch bereikbaar van 10u tot 18u van maandag tot zaterdag of via mail.


Available by phone from 10 till 18h from Monday to Saturday or by email.


FOLLOW CRIOLLO

© 2017